Wetgeving Xenon verlichting

Auto's die van fabriek af met xenon verlichting geleverd worden, dienen te zijn voorzien van automatische hoogteregeling van de lampen en koplampsproeiers. Voor auto's met achteraf ingebouwde xenon geldt dit echter niet. De rijksdienst voor het wegverkeer geeft aan dat bij de APK keuring enkel gelet wordt op de kleur van de lampen en het lichtbeeld. De kleur van de lampen (links en rechts) moet aan elkaar gelijk zijn en mag niet te blauw zijn (maximaal kleur 8000k). Het lichtbeeld verandert na het plaatsen van een xenon lampen niet, doordat het brandpunt van een xenon lamp op dezelfde plek zit als een halogeenlamp. Voor alle specifieke APK keuringseisen klik hier.


Wetgeving Cree LED verlichting

Voorheen was het niet mogelijk om het licht van led lampen te ''richten''. Het licht van led lampen schijnt dan alle kanten op. De normale led lampen als dimlicht zijn hierdoor niet toegestaan, simpelweg omdat het geen licht geeft op de weg. U wordt enkel gezien door andere weggebruikers. De technologie is nu zo ver dat led als dimlicht, mistlicht, bochtverlichting en grootlicht wel mogelijk is. Met Cree LED lampen is er wel een richtpunt en hierdoor zicht op de weg. Cree LED als grootlicht, mistlicht of bochtverlichting is in alle gevallen toegestaan. Echter voor dimlicht zijn vele armaturen van autolampen niet geschikt voor Cree LED. U heeft wel veel zicht, maar het lichtbeeld is niet altijd correct voor de APK. Dit omdat het richtpunt van de Cree LED lampen niet op de dezelfde plek zit als bij halogeen of Xenon. Indien uw auto beschikt over lenzen/projectoren als dimlicht, dan ontstaat wel een juist lichtbeeld voor de APK. Dit doordat projectoren/lenzen het lichtbeeld corrigeren.


Wetgeving Dagrijverlichting (DRL)

Auto's die vanaf 2011 nieuw op de markt komen moeten standaard zijn voorzien van verlichting voor overdag. Dit om het voertuig overdag zichtbaar te maken voor anderen. De dagrijverlichting dient automatisch aan te gaan bij het starten van het voertuig of het omdraaien van het contact en voor minimaal 50% te dimmen bij aanschakelen van het stadslicht of dimlicht. Voor het later plaatsen van dagrijverlichting geldt dat het niet automatisch aan hoeft te gaan bij het starten van de auto of het omdraaien van het contact. Echter dient de dagrijverlichting wel voor minimaal 50% te dimmen bij het aanschakelen van het stadslicht of dimlicht. Ook gelden er bepaalde regels voor het plaatsen van de dagrijverlichting. Dit mag maar op bepaalde plaatsen bevestigd worden. Zie afbeelding hieronder.

 

DRL, wetgeving, afmetingen

Bevestigingseisen DRL verlichting


Bij TopXenon informeren wij u altijd indien de gewenste Xenon inbouw, Cree LED inbouw, SMD LED inbouw en DRL verlichting niet voldoet aan de wettelijke eisen.